7 Mart 2023 Salı

Hisse Yatırımı Ama Nasıl?-III-Piyasa Zamanlaması ve Madoff

 

Aşağıdaki tablo benim sevdiğim ve fon yatırımcılarına da hazırladığımız sunumlara mutlaka güncelleyerek koyduğum bir grafik.Biz bunu hazırlarken endeks getirilerini değil de fonun getirilerini kullanıyorduk.Fon getirileri endeksten daha iyi olduğu için sonuçlar daha da keskin çıkıyordu.Ama endeks olarak da kullanırsak meramımı anlatmaya yeterli olacağını düşünüyorum.

S&P son 10 yıl:



Borsa İstanbul son 10 yıl:





Görüldüğü gibi 10 yılda yani yaklaşık 2500 iş gününde sadece 10 günü bile kaçırmış olmak uzun vadeli ortalama getiriyi  yarıya indirmeye yetiyor. Sürekli al-sat yapan birisinin bu günleri kaçırma olasılığı da elbette yüksek.Hatta yüzde yüz diyebilirim.Çünkü bu büyük yükselişle sonuçlanan günlerin hepsi genelde bir haber ve gelişme üzerine zaten seansa da çok yüksekten başlamış olabiliyor.

Jeffrey Gundlach yatırımcıların yatırımlarının sürekli düz bir trendde ilerlemesini beklediklerini ama kazançların yüzde sekseninin yatırım yapılan sürenin sadece yüzde 20’ lik kesiminde gerçekleştiğine dikkat çekmişti.Benim okuduğum bir çalışmada bu husus aslında daha da dramatik.Hisse senetlerinden elde edilen yatırım getirilerinin yüzde 80-90’ı toplam yatırım zamanının yüzde 2-7 sine denk gelen zamanda olmuş.Yani ani ve hızlı. Benim de tecrübem bu yönde.Bir bakıyorsunuz bir hisse piyasa çalkantısı sonucu yüzde 25 aşağı gelmiş.Böyle zamanlarda hep olduğu gibi ortalık kötü haber akışından da geçilmez.Hisseyi satayım da yüzde 10 aşağıdan alayım, zararın bir kısmından kurtulayım dediğiniz an genelde işlem büyük zararla sonuçlanır.Çünkü ortadaki kötü haber akışı zaten fiyatlara girmiş olur ve bir süre sonra etkisini yitirip en ufak bir beklenti değişmesinde de hissenin hızla toparlanmasına yol açar.Şirketin kısa süreli bu hızlı geri dönüşünü kaçırdığınız zaman da doğru hissede olmanın da bir anlamı kalmamış olur. Bu yüzden piyasa zamanlaması yapmaya çalışmak kaybedenlerin oyununa dönüşüverir.

Bu arada çok net bir yatırım tavsiyesi vereyim:İyi bir şirketin hissesini almak için en doğru zaman işte bu kriz zamanlarıdır.

Bunun tersi de iddia edilebilir elbette.Yukarıdaki çalışmayı en kötü günleri kaçırma olarak revize etsek getiriler çarpıcı biçimde yukarı çıkabilirdi.Ama benim söylemeye çalıştığım da zaten bu hareketlerin öngörülemez olduğu.Bu yatırım işini şansa bırakmak olur. Piyasa hareketleri öngörülemez ama iyi bir şirket hissesinde uzun vadeli yatırımcı olmak süreci bizim kontrolümüzde.Volatiliteye rağmen uzun vadede kötü olmayan bir şirkette yatırımcı olunabiliniyorsa zaman zaten bu yatırımcıyı verimli bir şekilde ödüllendirir.

 

Piyasa hareketlerini önceden öngörmenin imkansızlığı geçici piyasa düşüşlerine katlanmak zorunda kalınmasının kaçınılmazlığını da ortaya koyuyor.Hem en az endeks kadar getireyim hem de endeks düşerse düşmeyeyim demek ya da bunu yatırımcıya taahhüt etmek hayalcilik olur.Bunu şimdiye kadar tek bir kişi başardı.O da yatırım danışmanlığını saadet zincirine döndürerek dolandırıcılıktan hüküm giymiş olan Bernard Madoff.

 

Bugün geriye dönük baktığımız zaman gerçekten de Madoff’un yönettiği portföylerin krizlerde hiç düşmediğini görüyoruz.Madoff her sene istikrarlı biçimde endeksin uzun yıllar ortalama getirisinin biraz üstünde getiriler üretmiş. Hem yüksek getiri sağlamış hem de riski yok etmiş.Madoff müşterileri arasında yüksek profilli hedge fon yöneticileri de var.Bu kadar eğitimli adam da neredeyse elle yapılmış gibi bu getirilere “yahu bu nasıl iş” dememiş. Madoff bir takım opsiyon stratejileriyle getiri elde ettiğine yönelik müşterilerine sunduğu  raporlarda piyasa düşmeden önce satım yönlü ve piyasa yükselmeden önce alım yönlü doğru kararlar vermiş olduğu görüyoruz.Çok iyi bir piyasa zamanlayıcısı!Bunu nasıl başarmış olabilir?Ofis binasının kimsenin girmediği katındaki bir ekiple geriye dönük olarak yaratılan fiktif işlemlerle tabii ki.

Zaten en iyi kararlar da hep geriye dönük kararlar olmaz mı?

Hisse fonu yöneticisi süperman bile olsa bunu yapamaz.O en doğru işleri yapsa bile-ki mümkün değil-  piyasanın dinamikleri hiç bir zaman mükemmel işlemez.Bu yüzden oynaklık ve düşüşler kaçınılmaz.Hem ön koltuk olsun hem de 25 kuruş olsun.Olmaz.Hisse senedine giren terler...

Yatırım Tavsiyesi:

Piyasa düşerse biz önceden satmış oluruz bu yüzden fonun değeri düşmez diyen bir hisse fonu yöneticisiyle karşılaşırsanız  oradan uzaklaşın.