13 Mart 2023 Pazartesi

Stop ve Loss Meselesi

Eğer kaldıraçlı işlem yapıyorsanız veya al-sat yatırımcısıysanız stop-loss hayati olabilir.Ama yok eğer uzun vadeli al-ve-tut hisse yatırımcısı iseniz ya da karşılaştırma kriteri hisse piyasası endeksi olan bir hisse fonu yöneticisi iseniz stop-loss yapmak yani kol kesmek fonun ya da hisse portföyünüzün performansı için kötü sonuçlanabilir.Bunu karıştırmamak lazım.Al-sat tarzı bir yatırım yapılıyor ya da 10 kaldıraçla foreks piyasasında işlem yapılıyorsa masada kalabilmek için kol kesmek zorunda kalınabilir.Ama bir hisse senedinin fiyatının  beklentilerin altına gelmesi ya da alınan fiyatın çok altına düşmesi  şirketin temellerinde bir değişiklik olmadığı sürece al-ve-tut  yatırımcısı için önemli olmaz. Bu yüzden de zaten al-ve-tut tarzı değer yatırımcılığında stop loss diye birşey bence sözkonusu olmaz.Bir şirket hissesinin fiyatı beklenmedik yerlere de gelebilir.Uzun vadeli al-ve-tut yatırımcısı için önemli olan şirketin değeridir.Piyasadaki fiyatı değil.

Hem uzun vadeli al-ve-tut yatırımcısı olup hem de stop-loss peşinde koşulmaz. Önce bu yüzden şuna karar vermek gerekir:Al-satçı mısınız yoksa uzun vadeli yatırımcı mı? Yatırımcılıkta yarım ondan yarım bundan ortaya karışık olmaz.Sonra bizim piyasalarda çokça göreceğimiz gibi düşen ve büyük ihtimalle kötü bir yatırım olan hissede uzun vadeli yatırımcı olunup; yükselen ve büyük ihtimalle iyi bir yatırım olan hissede al-satçılık yapılır ki bunun sonu en iyi ihtimalle düşük kazançla biter.

Bu noktada Nikos Kazancakis’e kulak verelim "Dünyayı bugünkü durumuna getiren nedir, bilir misin? Yarım işler, yarım konuşmalar, yarım günahlar, yarım iyiliklerdir. Sonuna kadar git be insan, avara et ve korkma! Tanrı, baş şeytandan çok, yarım şeytandan iğrenir!"

Bu yüzden yaptığımız işi önce net olarak tanımlayalım.Benim de tavsiye edeceğim gibi eğer kendinizi bir hisse yatırımcısı olarak tanımlıyorsanız ve doğru bir hisseye yatırım yaptığınızı da varsayarsak stop lossdan uzak durmanızı tavsiye ederim.Kolunuzu kestiğinizle kalırsınız.Halka arz edildiği günden bugüne dek yatırımcılarına servet kazandıran Apple’ın 2 defa yüzde 80 ‘e yakın ve çok defa da yüzde 40 lara yakın fiyat düşüşleri yaşamış olduğunu hatırlamakta yarar var.