19 Mart 2023 Pazar

Piyasa Yorumcularına İnanmayın Piyasa Yorumcusuz da Kalmayın-II

Finans piyasalarını iyi takip edenler bilirler.Piyasaların saygın yayın organı Barrons’ her sene bir yuvarlak masa toplantısı  yapar ve bu toplantıda önümüzdeki sene için bir piyasa öngörüsü oluşturmaya çalışır.Bu masaya da piyasanın ağzına baktığı istikrarlı iyi getirileriyle efsane olmuş fon yöneticilerini davet eder.Notları da yayınlanan bu toplantıda bu yöneticilere çok net piyasa görüşleri ve yatırım tavsiyeleri sorulur.

Tavsiye ederim çok faydalı bir yayın.Ama bu toplantıda kendilerini kanıtlamış ve büyük paralara yön veren bu uzmanların bile öncelikle birbirleriyle mutabık olmadığı görülür.Bu efsane para yöneticileri birbirinden farklı görüşte ve beklentide de olabiliyorlar.2023 yılına ilişkin beklentilerin paylaşıldığı yuvarlak masa toplantı notları da yayınlandı.Yine bir mutabakat olmadığını bu notları okuyup görebilirsiniz.Eğer şimdi geriye dönük bir çalışma yapılsa bu toplantılardaki beklentilerle gerçekleşmelerin bu düzeydeki insanlarda bile ne kadar sorunlu olduğu görülebilir.Bazen neredeyse herkesin mutabakatla kötümser olduğu bir yılda borsa yeni rekorlar kırabilir.Ya da çoğunluğun iyimser olduğu bir yılda borsa önemli bir çöküş yaşayabilir. Eğer herkes kötümserse piyasa zaten genelde düşmüyor çünkü beklentiler fiyatlara zaten yansımış oluyor.Bu coşku dönemleri için de geçerli.Bunlar oldu.Hatta bu toplantılarda bir piyasa efsanesinin 2008-2009 krizi öncesinde çok ısrarlı bir şekilde Fanie Mae tavsiyesini bile bulup eğlenebilirsiniz.Ama bu çıkmayan öngörüler yine de onların başarılı fon yöneticileri olduğu gerçeğini değiştirmez.

Düşünün bunlar bir de milyar dolar varlıkları yöneten, elleri taşın altında olan, her türlü bilgiye erişimi ve piyasa tecrübesi olan büyük fon yöneticileri...

Bu yüzden  “Piyasa ne olacak?” sorusuna verilmiş en tutarlı cevabın “dalgalanacak”  olduğunu düşünüyorum.Piyasa ister yukarıya isterse aşağıya doğru hareket etsin piyasa yorumcuların işi de buna bir açıklama getirmektir. Piyasada kendi iç karmaşık dinamikleri gereği bir takım gelişmeler olur. Tahmin ve yorumlar da bunu takip eder.Fakat asla piyasa gerçekleşmeleri bu tahmin ve yorumları takip etmez.

Sürekli tahminler yapan 15 kişiden birinin yaptığı 15 tahminden biri doğru çıkacak ve o bir süre keyfini sürecek.Sonra başka bir 15 kişiden birinin yaptığı 15 tahminden biri doğru çıkacak ve bu böyle gidecek.

Bu yüzden kısa vadeli haber akışına ya da piyasa yorumlarına bağlı olarak yatırımcının al-sat yapması kendisini bu belirsizliğe teslim etmesi olur.

Piyasa uzmanlarını elbette dinlemek lazım.Ortalama bir yatırımcıya göre iç ve dış ekonomik göstergeleri, haberleri, iç ve dış gerçekleşmeleri daha iyi takip ederler.Ama şunu unutmamak lazım Bay Piyasa dediğimiz mekanizmanın görünenden daha karmaşık ve  rastlantısal bir doğası var.Bu yüzden hareketleri öngörülemez.Bunda da uzmanların bir suçu yok.

Daha önce de değindiğim gibi reel piyasa ve borsalar arasında zaman farkı da oluşabiliyor.Uzmanların makro gelişmelere ilişkin öngörüleri doğru olup bunların piyasaya yansımaları farklı zamanda olabiliyor.Beklentiler borsalara hemen yansıtılır ama reel piyasalarda gerçekleşmeler çok daha geç olur.Bu yüzden beklenti ve gerçekleşme arasında ciddi senkronizasyon sorunu da var.

Bunun dışında işin içine rasyonel olmayan insan davranışları girer.İşin içine  karmaşık yatırım araçları ve bunların karmaşık operasyonel süreçleri  girer.İşin içine büyük para dediğimiz belki New York ‘da bir golf kulübü üyelerinin sayısını geçmeyecek şekilde birlikte aynı havayı soluyup birlikte hareket edebilen ve sermaye akımlarına yön veren büyük oyuncular girer.

Daha önceki yazılarda belirttiğim yatırımcı zaaflarını da eklersek piyasaların etkin olmadığını ve hareketlerin önceden öngörülemeyeceğini bir kez daha tekrar ediyorum.

 

Türkiye’de de herşeye rağmen bence çok başarılı ve nitelikli bir finans medyası var.Hele genel medya seviyemiz de gözönüne alınırsa değerleri daha da iyi ortaya çıkar.Bu yüzden onların hakkını da yemeyelim.Bu onlarla alakalı değil. Piyasaların doğası ile alakalı bir şey.

 

Ekranlara bazen haddini aşan, çok kesin beklentiler veren ve hatta FED başkanını eleştirecek kadar özgüvenli! piyasa yorumcuları çıksa da çoğu işin mutfağından gelen ve piyasa tecrübesi olan insanlar.Bazıları da piyasa bağlantısı olmayan genelde makro gelişmeleri değerlendiren değerli bir takım ekonomistler. Akademisyen kökenli bu yorumcular zaten daha genel çerçevede konuşur ve cümlelerinin sonunu “ama..” ile bağlarlar.Bu yüzden size net bir tavsiyede bulunmazlar :) Piyasa gürültüsünden etkilenmemiş olmaları iyi bir şeydir ama piyasa mekanizmalarını bilmiyor olmaları da bir dezavantajdır.Opsiyon ile vadeli işlemin operasyonel nakit akışını ve maliyetlerini bile hayatlarında hiç pozisyon almadıkları için bilmezler. Sık sık “pozisyonlarınızı hedge edin” demeleri bundandır :)

 

Ekrana çıktığı zaman deprem uzmanı rahmetli Ahmet Mete Işıkara izleyicilerin ısrarlı net deprem tahmin beklentilerine rağmen  şu sevimsiz cümleleri sarf ederdi: “Depremler önceden tahmin edilemez. Ülkemiz bir deprem gerçeği üzerinde oturmaktadır ve bu gerçekle yaşamaya alışmalıyız.”İstediğimiz cevap bu olmasa da gerçek durum buydu.Adamcağız haklıydı.

 

Benzer şekilde ben de şu sevimsiz gerçeği dile getirmek isterim: Hisse yatırımı her yerde finansal-tektonik açıdan hareketli ve stresli bir zemin üzerinde yapılır.Yeni dönemin global para politikaları, yatırım araçlarının komplikeliği , algoritmik işlemler, türev yatırım araçları piyasa zeminin oynaklığını daha da arttırdı.Ülkemizin siyasal, ekonomik  ve jeopolitik koşulları da göz önüne alınırsa Türkiye’de hisse yatırımcısının nasıl bir fay hattı üzerinde yatırım yaptığı da daha iyi anlaşılır. Ama ne yazık ki uzun vadede sağlamış olduğu ve sağlayacak olduğu getiriden dolayı hisse varlık sınıfı yatırım sepetinin olmazsa olmaz bir bileşeni. Ben ısrarla piyasa hareketlerinin önceden öngörülemeyeceğinin ve bu yüzden yatırım sepetinin farklı varlık sınıfları arasında dengeli bir şekilde dağılması gerektiğinin altını çiziyorum. Bu benim kişisel ve profesyonel hayatımda karşılığını aldığım uygulamam.

 

Söylemeye çalıştığım:

1.Bay Piyasanın öngörülemez bir şekilde karmaşık hareket tarzı vardır.Piyasa zamanlaması yapılamaz.

2.Piyasa yorumcularının paylaştıkları öngörülerin hepsinin piyasada bir karşılığı var. Eğer bu arkadaşların piyasa hareketlerini tahmin edebilme gibi bir gücü olsaydı emin olun bunları sizinle TV’de ya da sosyal medyada paylaşıyor olmazlar  ve bu görüşlerinden para yapıyor oluyorlardı. İyi piyasa uzmanları da iyi ekonomistler gibi olacakları önceden tahmin eden değil, bilemeyeceğini bilen ve  gerçekleşmelerin neden olduğunu sonradan en iyi açıklayanlardır.

3.Herşeyi bilen ve geleceği öngören finans uzmanlarını maç bittikten sonra akıl veren ve yorumlayan futbol uzmanları gibi dinleyin.Onlardan öğrenecek çok şey var. Ama, aman, takımınızı emanet etmeyin.

 

Aşağıda dünyanın en büyük yatırımcılarının bu konudaki sözlerine kulak verelim:

 

60 yıldır Wall Street’te anladığım insanların piyasa tahmini konusunda başarılı olmadığıdır-Benjamin Graham

Hisseler ve bonolar konusunda kısa vadeli piyasa tahminlerinin faydası olmadığını düşünüyoruz.Bu tahminler  size, yorum yapan hakkında bilgi verebilir ama gelecek hakkında bir bilgi vermez-Warren Buffet

Kimse ekonomi, piyasalar ve faizlerin yönünü tahmin edemez.Bütün tahminleri boş verin ve yatırım yaptığınız şirketlerin faaliyetlerine odaklanın.-Peter Lynch

Piyasa yorumcuları kulaklarınızı doldurabilir ama cüzdanlarınızı asla-Warren Buffet