10 Haziran 2020 Çarşamba

Hisse senedi sabır göstermeyi bilen derviş yatırımcıların yatırım aracıdır


Hisse senedinde al-sat yaparak para kazanan olmuştur ama zengin olana pek tanık olmadım. Ama doğru hissede derviş gibi yıllarca beklemeyi bilen yatırımcıların ise zengin olduğunu çok gördüm. Bu yüzden “hisse piyasası, al-satçı yatırımcıdan al-tutçu yatırımcıya para transfer etmek üzerine kuruludur” diyen Warren Buffet’a katılmamak elde değil. Yatırımcının yatırım yaptığı hisse senedine bir derviş gibi inancı olması ve hissesine sahip olduğu şirkete güven duyması; kararlı ve sabırlı olması gerekir.

Birçok olumsuz haber ve gürültünün içinde sakin kalıp derviş davranışı göstermek ise gerçekten zordur. Hisse alırken gereken bilgi ve cesaret birçok yatırımcıda olabilirken sabırlı olma ve kriz dönemlerinde soğukkanlılığı koruma konusunda çok az yatırımcı bu meziyetlere sahiptir. En makul yatırımcılar bile fırtınalı günlerin gürültüsü içinde dünyanın sonunun geldiğine inanabilir. Halbuki Peter Lynch’in de dediği gibi hisseyi dünyanın sonu geldi diye değil şirketin faaliyetleri ve karlılığı zayıflıyor diye satabilmek lazım.

Her hissseye de derviş sabrı gösterilmez elbette. Beklemeye değer şirketin de üç temel özelliği vardır: Serbest nakit akışlarının kalitesi , büyümesi ve şirketin kurumsal yönetim kalitesi. Bu üç hususta inancınızı kazanmış hisse senedini ne olursa olsun terk etmeyin. Hisse senedi piyasası aşırılıklara ve irrasyonelliklere maruz kalsa da, eninde sonunda hisse fiyatları bu üç boyutlu kaliteyi takip eder. Sonrasındaysa kritik olan bu bilgiyle yatırım yaptığınız şirketin faaliyetlerini bir ortak olarak izleyerek sabırla bir derviş gibi beklemektir. Aktif yatırımcılık yerine derviş yatırımcılığı hisse senedi yatırımında saadetin anahtarıdır.

Bu arada her atılan kurşun hedefi vurmayabilir. İstenildiği kadar titiz çalışma yapılsın 80’e 20 kuralı hisse yatırımında da geçerlidir. Yüzde 80 vasatın içinde yüzde 20’lik iyi performans ise zaten hisse yatırımcısına fazlasıyla yeter. Hatta melek yatırımcılar için bu oran yüzde 20’den bile daha düşüktür. Sürekli tekrar ettiğim gibi hisse senedi, varlık takımının forvet oyuncusudur. Onu sürekli oyunda tutmak gerekir. Takım dengeli ve forvet oyuncusu kaliteliyse ona sabır göstermek gerekir. Eninde sonunda galibiyet golü ondan gelir.

Forbes-2017