15 Haziran 2020 Pazartesi

Hisse Yatırımcılarına Tavsiyeler -III




Şirketin kar zarar tablosunda en yukarıda başlayan pozitif kazançlar en aşağıya inene kadar düzenli bir  şekilde yok oluyorsa o şirkette bir yerlerde sorun var demektir. Çok fazla iştirak,yüksek yönetim giderleri, bağlı ortaklık ve ilişkili taraf işlemleri yatırımcı açısından detaylı sorgulanmalıdır. Yatırımcı açısından en sade yapı en makul yapıdır.

Bir şirket bazen dönemsel bazen de tek defalık olarak zarar açıklayabilir.Bu durumda bütün oranlar bozulur.Öncelikle bu zarar esas faaliyet düzeyinde mi yoksa amortisman ya da kurdan kaynaklı yüksek finansal giderlerden dolayı mı oluşuyor ona bakılmalı sonra da şirketin bu durumunun kalıcı mı yoksa geçici mi olduğuna karar verilmesi gerekir.İyi bir şirket de zaman zaman yıl sonu zararı raporlayabilir.

Ancak öte yandan bir ana ortağın mali tablo manipülasyonlarından herhangi birine sadece bir defa bile giriştiği görülürse o hisseden uzak durmak gerekir. Çünkü ahlak da demokrasi gibidir, birazı olmaz.Ana ortak ya ahlaklıdır ya da değildir.Ana ortak ahlaklı değilse bütün oranlar ve bütün analizler göz ardı edilebilir.Bir şirketin kurumsal yönetim kalitesi küçük ortağın yatırım yapması için bir ve sıfır modundadır.

Bütün bunları yerine getiren hisse yatırımcısı için artık tablo biraz netleşiyor.Şirket;marka, lokasyon, ölçek ekonomisi, tekel gücü, imtiyaz, özel maliyet koşulları,know-how  ya da kaliteli yönetim gibi nedenlerle işletme bünyesine dahil ettiği kaynakları çok yüksek getiriye dönüştürebiliyor mu ve bu nakit akışlarını piyasa payını arttırarak ya da faaliyet gösterdiği sektörün güçlü büyümesine bağlı olarak yüksek bir oranla büyütebiliyor mu? Bu iki ana soruya olumlu yanıt aldıktan sonra da olmazsa olmaz diğer üçüncü soru da; ana sermayedar bu yarattığı değeri küçük ortaklarla paylaşma konusunda etik mi?

Bütün bunlara olumlu yanıt alıyorsa bu şirket iyidir.Ama yatırımcı için bununla da herşey bitmiyor.Bir şirket iyi olabilir ama iyi bir yatırım olması için iyi şirketi iyi bir fiyata da almak gerekir.Burada da gösterge F/K,DD/PD FAVÖK/Şirket Değeri gibi temel değerleme oranlarıdır.Bu da tamamsa bu şirketin hissesi borsanın bütün iniş çıkışlarına ve dışarıdan gelen her türlü olumsuz  haber akışına rağmen uzun vadede size iyi bir getiri olarak döner.İyi bir şirketin hissesi de krizlerde yere düşer ama lastik top gibi hızla geri yükselir. Spekülatif bir şekilde piyasa değeri yukarıda tutulmuş kötü bir şirketin hissesi ise ayıptır söylemesi manda kakası gibi yere yapışır ve bir daha yerinden kalkamaz.

Anlatmaya çalıştığım gibi hisse yatırımı oldukça sofistike ve bilinçli yapılması gereken bir yatırım.Yatırım yaparken yukarıda söylediğim hususları hakkıyla yerine getiremeyecek yatırımcının hisse yatırımını hisse fonlar vasıtasıyla yapması daha akıllıca olacaktır.Her zaman söylediğim gibi hisse seçmektense hisse fonu seçmek çok daha kolaydır.Farklı varlık sınıflarında başarı kıstaslarına istikrarlı bir şekilde katma değer yaratabilmiş fonları TEFAS ya da https://www.yatirimdirekt.com/ dan inceleyebilirsiniz.

Uzun süredir artık fon yönetmiyorum.Hayalimi gerçekleştirerek başka bir hayata yelken açtım. Hissse fonu yönettiğim 2003-2013 arası dönemde endeks getirisini defalarca katlayan biri olarak böyle bir altyapım olmasına rağmen ben bile artık bu analizleri yapamıyorum.Çünkü şirket ve sektör haber akışını olması gerektiği gibi takip edemiyorum.Bu yüzden ben de tasarruflarımı iyi yönetildiğini düşündüğüm yatırım fonlarına dağıttım.Size de net bir yatırım tavsiyesi olarak bunu öneririm.