12 Haziran 2020 Cuma

Hisse Yatırımcılarına Tavsiyeler -II




Bir hissenin fiyat/kazanç oranı yatırımcı için iyi bir göstergedir.Reel faizin negatif olduğu düşünülürse Borsa İstanbul’un varolan çarpan ortalaması  büyük bir felaket öngörünüz yoksa oldukça iyi sayılabilir.Eğer ortalamadan daha düşük çarpanlı iyi bir şirket bulunursa bu daha da iyi yatırım olur.

Yatırım şirketlerindeki araştırma departmanları kazanç rakamı olarak şirketin geriye dönük son dört çeyrek dönemin net karını kullanırlar.Ya da eğer şirket, araştırma departmanının kapsamı altındaysa en fazla yıl sonu kar tahminini içeren bir fiyat/kazanç oranı kullanır.Geriye dönük dört dönem karı ile üretilmiş fiyat/kazanç çarpanı bence basit ama faydalı bir göstergedir.

Ama aslında gerçekçi bir fiyat/kazanç oranı tahmini yapabilmek için şirketin ve sektör dinamiklerinin çok iyi bilinmesi ve şirket yöneticilerinden güncel projeksiyonların alınması gerekir.Bu noktada şirketlerin düzenlemekte oldukları yatırımcı sunum ve toplantıları çok önemlidir. Her çeyrekte finansallar açıklandığında güncelleme gerekebilir.Yine şirketlerin yatırımcı ilişkileri sitelerinde yayınladıkları detaylı yıllık faaliyet raporları hem şirketleri ve iş modelini daha yakında tanımaya hem de geleceğe dönük tahmin ve değerlemeleri üretmeye yardımcı olur. Berberden ve garsondan gelen duyumlarla hareket etmek yerine oturup bu faaliyet raporlarını okumak çok daha iyi sonuçlar verebilir yatırımcı açısından.

Oranlar konusunda yine de şunu unutmamak lazım:Bu oranlar mali tablolar kullanılarak hazırlanır ve muhasebe de kolay manipüle edilebilen bir alandır. Her ne kadar mali tablo hazırlama standartları yükseltilmiş olsa da eğer niyet bozuksa mali tabloların manipüle edilmesi  çok da zor değil. Hasılatın uygun olmayan şekilde kaydı, varlıkların fazla gösterilmesi, giderleştirilmesi  gereken kalemlerin aktifleştirilmesi, giderlerin ve/veya borçların az gösterilmesi  gibi basit uygulamalarla kar ayarlaması ve bilanço makyajı kolaylıkla yapılabilir.Özellikle yeniden değerleme sonucu faaliyet dışı gelirlerin bir defalık kar yazılması bu oranı tamamen yanıltıcı duruma getirebilir.Ya da şirket büyük yatırımlar yapıyordur ve bunların amortisman giderleri cari dönemin kar kısmını çok baskılıyordur.Bu durumda da iyi bir yatırım sayılabilecek bir şirketin fiyat/kazanç çarpanı yüksek çıkabilir. Bu yüzden de zaten bir şirketin kar zarar tablosu her zaman nakit akış tablosuyla da kontrol edilmelidir.

Bu açıdan sanayi şirketleri için VAFÖK/Şirket değeri oranı bir yatırımcıya daha sağlıklı şeyler söyler.Kişisel deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim ki sanayi şirketlerinde VAFÖK/Şirket Değeri çarpanı yatırımcı için en yararlı temel göstergedir. Burada da kritik soru şirket büyüyen bir sektörde mi ya da ivmesini kaybetmiş ölen bir sektörde mi yer alıyor sorusudur.Eğer şirket faaliyetleri ivmesini kaybeden ya da ölen bir sektördeyse bu şirket, faaliyeti sonlanana kadar yanıltıcı biçimde ucuz göstergesi üreten düşük çarpanlarda kalabilir.Öte yandan sektör veya şirket büyümesi erken evrede ve geleceğe dönük güçlü bir beklenti varsa yüksek çarpandan almak da akıllı bir yatırım olabilir.Bu tarz şirketlerde oranları geleceğe dönük beklentilerle oluşturabilmek bu açıdan önemli.Yoksa iyi şirketler filtereye hep takılır ve fırsatlar kaçar.