26 Şubat 2023 Pazar

Hisse Yatırımı Nedir?

Gelişmiş ülkelerde hisse senetleri  tasarruf sahiplerine uzun vadede çok iyi getiriler sunabilen;sermayenin tabana yayılmasını sağlayan ve ülke değer üretiminden küçük tasarruf sahibinin de pay almasını sağlayan çok önemli bir yatırım aracı.

 

Şirket sahipleri koydukları sermayeyi mevduat faizi kadar bir getiriyle değerlendirmeye razı olsa zaten şirketleri kurmaz paralarını da bankaya koyarak keyiflerine bakarlardı.İşletmelerin işletme bünyesine dahil ettikleri kaynaklardan risksiz getiriye göre bu yüzden daha çok getiri elde etmeleri beklenir.Bir de faaliyetlerin bir kısmını dış kaynakla da yaptıkları için öz sermaye getirileri böylece daha da artar.Bu yüzden sağlıklı faaliyeti olan şirketler doğal olarak uzun vadede banka faizlerinden daha çok getiri üretme kapasitesine sahip olurlar.

 

Özellikle tasarruf  yapabilme gücü olan iyi gelirli ve iyi eğitimli beyaz Türkler bir araya geldiklerinde masada önce memleketi kurtardıktan sonra bir iş kurup kendilerini kurumsal hayattan kurtarma hayaline düşerler.Bu işlerin çoğu da bir yerde cafe-lokanta açmak ya da ceviz yetiştirmek gibi çok orijinal! iş fikirleridir.Ama çoğunun aklına zaten var olan hisse piyasasında işlem gören çok önemli iş modellerinden pay almak gelmez.

 

Herhangi bir tasarruf sahibi:

 

Gidip Rahmi Koç’la ortaklık kurabilir mi?

 

Akrilik elyaf yapabilir mi?

1000 MW enerji santrali kurabilir mi?

Petrol rafine edebilir mi?

Banka kurabilir mi?

Araba üretebilir mi?

Buzdolabı üretebilir mi?

Avrupa’nın en büyük cam üreticisi olabilir mi?

Roket yapabilir mi?

İlaç geliştirebilir mi?

Aziz Torun’dan daha iyi bir şekilde arsa satın alıp proje geliştirebilir mi?

Borsa İstanbul’daki halka açık şirketler herhangi bir tasarruf sahibine bunların hepsini sağlar. Hem de şeffaf, güvenilir ve denetlenebilir şekilde.Size ne iş yapıyorsunuz diye sorduklarında bir hisse yatırımcısı olarak demir çelik işindeyim ya da enerji sektöründeyim deseniz havalı olmaz mı?

 

Borsa İstanbul Türk GSMH’nın önemli bir kısmını yaratan ve Türkiye ihracatının çoğunu yapan halka açık bu şirketlere ortaklık sağlar.Fiziki üretim yerleri, milyonlarca çalışanı ve iyi şekilde yetişmiş uzman yöneticileriyle bu şirketler  bir  hizmet ya da ürün satarlar. Hayat kadar gerçek ve elle tutulabilir şekilde somutlar.Sadece ekranda yanıp sönen ışıklar olarak gördüğümüz ve oynadık! larımız hayatımızın tam içindeki tanıdığımız,ürün ya da hizmet satın aldığımız somut şirketler aslında.

 

Halka açık şirketin azınlık hissedarı olmak  şirketin yönetimde söz sahibi olmamak anlamına gelebilir.Ama iyi sermaye getirisi sağlamayı becerebilen bir yönetimin şirketine yatırım yapıldığı takdirde bu aynı zamanda Ege’de sakin bir sahil kasabasında balık tutarken para kazanabilirsiniz anlamına da gelir.Kulağa hoş gelmiyor mu?