21 Mart 2023 Salı

Bileşik Getirinin Sihiri

“Bileşik faiz dünyanın sekizinci harikasıdır.Bileşik faizi anlayan kazanır. Bilmeyen ise bedelini öder “sözünü Albert Einstein’a atfederler.Bu sözün ona ait olup olmadığı tartışmalı olsa da (büyük ihtimal ona ait değil!)bileşik faizin finansta ve yatırımda çok önemli olduğu kesin.

Nedir bileşik faiz?

Bir yatırımın ister mevduat olsun isterse sermaye kazancı gelecek dönemde de aynı getiri oranıyla yeniden yatırıma dönüştürülmesidir. Böylelikle bir süre sonra kazancın kazancı elde edilir.İkinci dönemde kazancın kazancın kazancı da ana paraya eklenerek devam eder.Ve bu gittikçe bir kar topuna dönüşür.

Bileşik faizin ne anlama geldiğini ve gücünü anlamak için rakamları biraz abartarak bakalım.

1 Liramıza her gün yüzde 1’lik getiri elde ettiğimizi varsayalım. Bu bir Liramızın yıl sonunda 37.78 TL olacağı anlamına gelir.

1 Lirada her gün yüzde 1’lik kayıp yaşadığımızı düşünelim.Bu sefer yıl sonunda geldiğimiz nokta 0.03 Lira olur.

Rakamları şimdi biraz daha gerçekçi kılalım.

10 bin dolarlık birikimimizi  yüzde 10 ile faizde değerlendirsek ve her sene 1000 dolarlık faizi hesaptan çekip bir kenara koysak 40.’ıncı senenin sonunda elimize geçen para 50 bin dolar olacaktı.Yani bu durumda parayı basit faizle değerlendirmiş olduk.Ama eğer her senenin getirisini de ekleyip yatırıma devam edersek yani birikimimizi bileşik faizle değerlendirirsek 40’ıncı yılın sonunda elimize geçen para 453 bin dolar olacaktı.


Bileşik getirinin gücü ve sihri hem rakamlarda hem de grafikte çarpıcı bir şekilde görülüyor.

Şimdi de birikimimize bileşik olarak faiz almaya devam edelim ama getiri rakamlarıyla oynayalım:

Varsayalım ki 10 bin dolarlık bir tasarrufu yıllık ortalama yüzde 1 ile değerlendirdik.40  yılın sonunda hesapta yaklaşık 15 bin dolar olacaktı.Eğer yıllık getiriyi yüzde 5’e çıkarabilirsek 10 bin dolarımız 70 bin dolara yükseliyor.Birikimleri ABD uzun vadeli endeks yıllık getiri rakamı olan yüzde 10’la değerlendirmiş olsaydık eğer 10 bin dolarlık birikimimizin 40 yıl sonra ulaşacağı rakam 450 bin dolar olacaktı.Eğer bu süre zarfında endeks ortalamasının 5 puan üzerinde yani yıllık yüzde 15 getiri sağlayacak şirket veya şirket hisselerine yatırdığımızı varsayarsak  eğer 10 bin dolarlık bu birikim  yaklaşık 2.7 milyon dolar olacaktı.Eh! hiç fena değil.


Hem rakamlardan hem de grafiklerden görüldüğü gibi yüksek getiri oranı bileşik faizle birleşince  önemli bir servet farkı yaratabiliyor.

Mesela New York Üniversitesi Vakıf yönetimi hisse senedi piyasalarının oynaklığından fazlaca gerilerek  stratejik bir kararla hisse alokasyonunu 1981-1982  yılında  yüzde 7’ye çekmiş.Bunu tekrardan yukarı çektikleri 1998 yılında eğer bu süre zarfında ABD’deki diğer üniversite vakıflarının ortalaması kadar hisse senedi alokasyonları olmuş olsaydı 1,3 milyar dolar olan vakıf  birikimlerinin aslında 2.3 milyar dolar olmuş  olabileceğini itiraf ettiler.Bu fark işte hisse senedinin uzun vadeli fark yaratabilme ve bileşik faizin sihirli gücüdür.

Şimdi de BES gibi yıllık düzenli küçük ödemelere dayalı bir tasarruf sistemine bakalım.

Diyelim ki 20 yaşında biri her sene yıllık 1000 dolar ödeyerek sisteme girdi.Eğer bu ödemeler yıllık yüzde 1 ile değerleniyorsa tasarruf sahibi 65 yaşına geldiğinde alacağı toplu birikim sadece 57 bin dolar olur.Eğer bu süre zarfında tasarruflar yüzde 5 ile değerlenmiş olsaydı tasarruf sahibimizin eline 167 bin dolar geçecekti.Eğer getiri oranı yüzde 10 olsaydı tasarruf sahibimiz elinde tam 790 bin dolar olacaktı.Bunu da aşağıdaki tabloda görmek mümkün:


Bileşik faizin önemli olduğunu görüyoruz.Bileşik faizin gücünü artıran 2 unsur var.Birincisi getiri oranı.İkincisi ise tasarrufların vadesi.Getiri oranının yükselmesinin uzun vadede nasıl etki yaptığını yukarıdaki rakamlarda gördük.Şimdi biraz da uzun vade konusuna bakalım:

Bireysel emeklilik sistemine girmiş ve her sene yatırdığı 1000 dolarları yüzde 10’la değerlendiren  yatırımcımızın birikime farklı zamanlarda başladığını ama 65 yaşında emekli olacağını var sayalım.Eğer bu yatırımcı biriktirmeye 20 yaşında başlamış olsaydı eline 790 bin dolar geçeceğini görmüştük.Ama eğer yatırımcı bir takım nedenlerle biriktirmeye 5 yıl sonra başlarsa 65 yaşında eline geçen rakam 486 bin dolara düşecekti.Bir beş sene daha gecikip 30 yaşında sisteme girerse eline geçecek rakam bu sefer 298 bine düşecek.


Görüldüğü gibi getiri oranının seviyesinde olduğu gibi yatırımların vadesi de bileşik faizin gücünü arttıran başka bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Her erteleme ya da erken çıkma büyük getiri potansiyeli kaybı olarak yatırımcıya dönüyor.

Bileşik  getirinin sihrinden en iyi şekilde yararlanmak için yatırımlara erken başlamak;yatırımların getiri ortalamasını yükseltmek ve yatırımlara  kesintisiz devam etmek gerekiyor.

Warren Buffet hisse yatırımına bu kadar genç yaşta başlamamış olsa ya da Allah gecinden versin çok erken yaşta ölmüş olsa şimdi olduğu gibi dünyanın en zenginlerinden biri olmayacaktı.65 yaşındayken sadece 3 milyar dolarlık biriydi.Şimdi ise 100 milyar dolar.Buffet bu konuda kendi sözleriyle şöyle diyor:”Yaptığım servet  ABD’de yaşamak, bazı şanslı genlere sahip olmak ve bileşik faizin sonucudur”.

Aşağıdaki resimde Warren Buffet’ın servet gelişim grafiğinin yukarıda bileşik faizin quadratik eğrisine benzer bir şekilde gelişmiş olduğu görülebilir.


Bileşik faizin hisse bazında da önemi var.İki tane şirketi ele alalım.Birinin yatırım getirisi yüzde 5 olsun diğerinin ise yüzde 20 olsun.İkisi de bütün kazançlarını 30 sene boyunca işletmeye ilave etmeye devam etsin.Birinci şirketin yatırımlarının değeri 30 sene sonra 43 bin dolar olacaktı.

Peki ikinci şirket ne kadar olurdu?


Yaklaşık 2.4 milyon dolar.


Biraz basit de olsa bu sayısal örnek sanırım kaliteli bir şirkete yatırım  yapmanın ve bileşik faizin önemi konusunda fikir veriyor.Eğer sermaye getirisi yüksek ve bunu tekrardan yaptığı işe yatıracak kadar işleri büyütebilen ve bu arada da yüksek sermaye karlılığını koruyabilecek rekabet avantajı olan şirket varsa sayısal örneğimizdeki gibi bir değer canavarı var demektir.İyi bir hisse senedi yatırımcılığı  bu potansiyeli aramak olarak özetlenebilir.

 

Bu kadar rakam ve grafikle okuyucuyu yormak istemem elbette.Ama bu bileşik faiz işinin anlaşılması önemli.Bileşik faizin gücü uzun vadeli al ve tut değer yatırımcısının yanındadır ve bize diyor ki:

 

Yüksek kaliteli bir getiri bulmak,mecbur kalmadıkça sistemde kalmak ve sabırlı olmak lazım.

 

İyi bir yatırıma erken başlamak kadar iyi bir yatırımdan erken çıkmamak da önemli. Bir şirket hissesi eğer erken satılırsa onun potansiyel getirisiyle birlikte getirilerinin potansiyel getirileri de kaçırılmış olur ve bileşik faizin sihri bozulur.

 

Vasat bir şirket veya kaliteli bir şirkete yatırım yapmanın arasındaki getiri farkı da yıllar geçtikçe katlanarak artar.