8 Mart 2023 Çarşamba

Hisse Yatırımı Ama Nasıl? IV-Düşme Korkusu

Aşağıda etkisini çok hissettiğimiz olaylara bakalım.Hepsi de önemli ve Borsa İstanbul’da büyük oynaklığa neden olmuş olaylar.Bu tarz olaylar ve bunlara bağlı düşüşler  hiç bitmeyecek.Bunları yaşamaya devam edeceğiz.Bu sene de böyle bir potansiyele sahip.Ancak bütün bu sık yaşanan olumsuzluklara ve yaşanan oynaklığa rağmen şirketlerin uzun vadedeki getirileri de ortada.

1997 Asya Krizi

1998 Rusya Krizi

1999 Bankacılık Krizi – (IMF Stand-by )

2000 Kasım Krizi – (Gecelik Faiz %7000 !)

2001 Şubat Krizi - Kara Çarşamba (Anayasa Kitapçığının cumhurbaşkanı tarafından başbakana atılması)

2003- Tezkerenin meclisten geçmemesi

2006 -Gelişmekte olan ülkeler düşüşü

2008 -Küresel Ekonomik Kriz

2013- Gezi olayları

2016 -Darbe girişimi

2018 -Rahip Bronson krizi

2020 -COVID felaketi

2022-Rusya-Ukrayna Savaşı

2023-Deprem felaketi

Bunlara ilave olarak bir de global piyasaların gündemini düşünün.Hiç bitmeyen bir veri akışı,jeopolitik sorunlar,merkez bankaları para politikaları,seçimler vs.

Piyasalara ilişkin hiç bitmeyen belirsizlik ve kaygı  haberleri arasında sakin kalmak ise gerçekten zor. Hisse alırken gereken bilgi ve cesaret çok yatırımcıda olabiliyor ama sabır ve kriz dönemlerinde soğukkanlılık konusunda iyi karnesi olan çok az yatırımcı gördüm. Çalkantı dönemlerinde soğukkanlı olmak bilgili olmaktan daha değerli olabiliyor.Paralar piyasa düşüşlerinde değil düşüş olacak diye yapılan sat-al’da kaybediliyor genelde.

En makul yatırımcılar bile fırtınalı günlerin gürültüsü içinde dünyanın sonunun geldiğine inanabiliyor. Halbuki Peter Lynch’in de dediği gibi hisseyi dünyanın sonu geldi diye değil şirketin faaliyetleri ve karlılığı zayıflıyor diye satabilmek doğru yatırımcı davranışıdır.

Geçenlerde çıkan bir habere göre Fidelity denetçileri hangi tarz yatırımcıların en iyi getirileri elde ettiğini öğrenmek için 2003 ve 2013 arası bütün hesapları incelemişler.Bu denetim sonunda en iyi getiriyi sağlamış olanların hesaplarını unutmuş olan ya da vefat etmiş müşteriler oldukları ortaya çıkmıştı.En iyi yatırımcı ölü yatırımcıdır diye boşuna söylemiyorlar.

1929 dünya bunalımı,2000 teknoloji balonu ve 2008 finansal krizi zamanlarını da içeren dönemler de dahil olmak üzere S&P 20 yıllık sürelerde hiç kaybettirmemiş.Yani 20 yıl uykuya dalacağınızı ve 20 yılda hissenin hiç kaybettirmediğini bilseniz doğru birşey yaparak paranızın çoğunu hisseye koyarsınız.

Peter Lynch ‘in sevdiğim bir sözü var:”Piyasadaki düşüşlerden çok piyasadaki düşüşlere yakalanmamak çabası bize daha çok para kaybettirir.”